το πολύχρονο

Το Πολύχρονο είναι ένα από τα σπάνια σε ομορφιά και χάρη χωριά της Χαλκιδικής και ιδιαίτερα της χερσονήσου Κασσάνδρας, που μπορεί να προσφέρει αξέχαστες και ποιοτικές διακοπές.

Βρέχεται από τα κρυσταλλένια και καταγάλανα νερά του Τορωναίου κόλπου και στεφανώνεται από τους ελαιώνες και το πανέμορφο πευκόφυτο δάσος. Παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας και διεκδικεί και κερδίζει επάξια κάθε χρόνο τη γαλάζια σημαία της Ευρώπης, γι αυτό και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών Ελλήνων και ξένων.

Το Πολύχρονο παρέχει πολλές δυνατότητες επιλογής για μια  άνετη και ευχάριστη διαμονή και διασκέδαση.
Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πεντακάθαρη και κρυσταλλένια θάλασσα, με τη χρυσή και βελούδινη αμμουδιά της (7 χιλιόμετρα παραλία), να περπατήσει στο απέραντο πευκόδασος, με τις πλούσιες πηγές του, να δει τη «ΜΑΥΡΟΜΠΑΡΑ» που είναι μικρή λίμνη-υδροβιότοπος, αλλά και να ζήσει την έντονη νυχτερινή ζωή. Μπορεί ακόμη να απολαύσει εντόπια προϊόντα άριστης ποιότητας, όπως ελιές, λάδι, μέλι, φρούτα, ψάρια…

Στο Πολύχρονο υπάρχουν σε κοντινή απόσταση Κέντρα Διασκέδασης, Εστιατόρια-Ταβέρνες, Ζαχαροπλαστεία,  Καταστήματα ειδών Λαϊκής Τέχνης, Ιατρεία, Φαρμακεία, SuperMarket, και είναι όλα στη διάθεση σας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, προστάτη άγιου του χωριού και τα λοιπά παρεκκλήσια, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που καταμαρτυρούν μια ιστορία Ελληνικής παράδοσης 2.000 και πλέον ετών αλλά και να παρακολουθήσετε τις πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που πραγματοποιούνται συνεχώς στο Πολύχρονο αλλά και καθημερινά, σε όλη την Χαλκιδική.

Το Πολύχρονο  απέχει από τη Θεσσαλονίκη λιγότερο από  90  χιλιόμετρα και προσφέρεται ως κέντρο για εκδρομές στη Θεσσαλονίκη, στο Άγιο Όρος, στο Σπήλαιο των Πετραλώνων και στα άλλα αξιοθέατα της Χαλκιδικής (Όλυνθος, Τορώνη, Ποτίδαια, Στάγειρα-Αριστοτέλης κ.ά.) και της λοιπής Βόρειας Ελλάδας.

η Χαλκιδική

Μεγάλη χερσόνησος της Μακεδονίας μεταξύ των δύο κόλπων, του Θερμαϊκού και του Στρυμονικού, προεκτείνει τρεις μικρότερες χερσονήσους: την Κασσάνδρα (Φλέγρα ή Παλλήνη) προς δυσμάς, τη Σιθωνία (Λογγός ή Λογγού) στη μέση, μεταξύ Τορωναίου και Σιγγιτικού κόλπου, και το Άγιον Όρος (Άθως ή Ακτή) προς ανατολάς.

Τα ευρήματα στο Σπήλαιο Πετραλώνων κατέδειξαν ότι η παρουσία του ανθρώπου εδώ ξεπερνά τις 700.000 χρόνια, ενώ το κρανίο του αρχανθρώπου υπολογίζεται πως έχει ηλικία μεγαλύτερη των 200.000 ετών.

Η Μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική: στην Κασσάνδρα βρίσκεται θαμμένος ο γίγαντας του σεισμού, ο Εγκέλαδος, ενώ ο Άθως πάλι σχηματίστηκε απ’ το βράχο που έριξε εναντίον των θεών ο ομώνυμος Γίγαντας αλλά και η Σιθωνία οφείλει το όνομα της στο Σίθωνα το γιο του Ποσειδώνα.

Εγκαταστάσεις οργανωμένης κοινωνίας έχουμε στη Χαλκιδική από το 4.000 π.Χ. και οι παλιότεροι κάτοικοι της ήταν Θράκες και Πελασγοί. Τον 8ο π.Χ. αι. πλήθος αποίκων καταφθάνει στην περιοχή, προερχόμενο κυρίως από τη Χαλκίδα (εξού Χαλκιδική) και την Ερέτρια. Τον 5ο π.Χ. αι. οι σημαντικότερες πόλεις της είναι: Ποτίδαια, Σάνη, Μένδη, Σκιώνη, Άφυτις, Όλυνθος, Σερμύλη, Γαληψός, Τορώνη, Σάρτη, Σίγγος, Άκανθος, Ανθεμούς και η πατρίδα του Αριστοτέλη Στάγιρα. Στα τέλη του 5ου αι. οι 32 πόλεις της Χαλκιδικής ιδρύουν, υπό την ηγεσία της Ολύνθου, το «Κοινόν των Χαλκιδέων». Το 348 π.Χ. ο Φίλιππος ενσωματώνει την περιοχή στο Μακεδονικό Βασίλειο.

Explore Polichrono
Explore Halkidiki

Στα ελληνιστικά χρόνια ιδρύονται τρεις μεγάλες πόλεις: Κασσάνδρεια (315), Ουρανούπολη (315) και Αντιγόνεια (στη μέση της Καλαμαριάς το 280 π.Χ.). Το 168 περνά στα χέρια των Ρωμαίων και παρακμάζει. Στους χριστιανικούς αιώνες θα δεχθεί πολλές καταστροφικές επιδρομές, όπως των Γότθων (269), των Ούνων (6ο αι.) και των Καταλανών (1307). Μετά τον 9ο αι. το μεγαλύτερο μέρος της περνά στα χέρια των Αγιορειτών·από τους συνοικισμούς δε των μοναστηριακών «παροίκων» θα προέλθουν πολλά νέα χωριά, που θα αναπτυχθούν πλάι στα υπάρχοντα προπολλού. Μετά το 12ο αι. στα πλαίσια της τότε διοικητικής μεταρρύθμισης διαιρέθηκε στα καπετανίκια: Καλαμαριάς, Ερμηλείας, Ιερισσού, Κασσανδρείας και Λογγού,

Το 1430 υποδουλώνεται στους Τούρκους. Με εξαίρεση την Καλαμαριά, όπου εγκαταστάθηκαν αμιγείς μουσουλμανικοί πληθυσμοί, οι άλλες περιοχές και κυρίως τα Μαδεμοχώρια θα οργανωθούν και θα αντιμετωπίσουν τη δουλεία. Το Μάιο του 1821 επαναστατεί χωρίς επιτυχία, με συνέπεια να καταστραφεί ολοσχερώς, θα δυναμώσει πάλι και το 1854 θα συγκλονιστεί από νέα επανάσταση υπό τον Τσιάμη Καρατάσιο. Η πολυπόθητη ελευθερία θα έλθει τελικά τον Οκτώβριο του 1912.

Η Χαλκιδική σήμερα αποτελεί ξεχωριστό νομό, με έκταση 2.945 τ.χλμ. και πληθυσμό 92.117 κατοίκους. Πρωτεύουσα της είναι ο Πολύγυρος.

Ευλογημένος τόπος και προικισμένος με σπάνιες φυσικές καλλονές· εδώ συνδυάζεται απίθανα το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο της στεριάς. Μάλιστα, καθώς οι τρεις χερσόνησοι εισχωρούν βαθιά στο Αιγαίο, κάνουν τη Χαλκιδική να έχει το μεγαλύτερο μήκος ακτών (πάνω από550 χλμ.). Οι θαυμάσιες δε εναλλαγές: βράχου – αγκάλης, μύτης – κολπίσκου, αμμουδιάς και πεύκου, δημιουργούν μια δαντέλα απείρου κάλλους.

Η φυσική της ομορφιά, η πλούσια ιστορία της, η παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και ο φιλόξενος κόσμος της συνετέλεσαν στο να γνωρίσει η Χαλκιδική τελευταία μια καταπληκτική εξέλιξη στον τομέα του τουρισμού. Πλήθος επισκεπτών κατακλύζει κάθε χρόνο τις ακτές της, απολαμβάνει τη δροσιά στα διάφανα και διαυγή νερά της και αναζωογονείται στα υπέροχα σκιερά της δάση.

Η μοναδική της θάλασσα και οι πεντακάθαρες ακτές της βραβεύονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες από όλους τους νομούς της χώρας (1997, 42 γαλάζιες σημαίες).
Η Χαλκιδική όμως διαθέτει και από τις πιο αξιόλογες ξενοδοχειακές υποδομές της Ελλάδας με υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις που ξεκινούν από μικρά, πεντακάθαρα, παραδοσιακά καταλύματα έως μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις πολυτελείας.

Η Χαλκιδική πέρα από το υπέροχο μικροκλίμα της (ηλιοφάνεια όση και η Αττική), προσφέρει στον επισκέπτη πολλαπλές δυνατότητες για κάθε μορφής σπορ, γκολφ, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, γιώτιγκ, ψάρεμα, ορειβασία και βάδισμα, ειδικότερα, μετά τη χάραξη και σήμανση περιπατητικών διαδρομών, που έγινε πρόσφατα.

Μεγάλο πολιτιστικό γεγονός κατά τους θερινούς μήνες αποτελεί το «Φεστιβάλ Κασσάνδρας – Χαλκιδικής», με πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, (πληροφορίες τηλ. 23740 / 23997, 23368).

Μπορείτε επίσης να ξεναγηθείτε στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς της χώρους. Ιδιαίτερα σημειώνουμε το σπήλαιο και το μουσείο των Πετραλώνων, τον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, τις παλαιοχριστιανικές Βασιλικές της Νικητής και το μουσείο του Πολυγύρου.

Από τη Χαλκιδική, μπορείτε να πάτε στη Θεσσαλονίκη, ενώ μόνο άνδρες μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, με πλοία από την Ιερισσό και την Ουρανούπολη. Ακόμα μπορείτε να επισκεφθείτε το νησί της Αμουλιανής που συνδέεται καθημερινά με μικρό φέριμποτ με την Τρυπητή.

Δραστηριοτητες!


γνωρίστε μας καλύτερα

Παροχές Sun Residence
sunresidence gallery
προσφορές στη χαλκιδική
εξορμήσεις στη χαλκιδική

Επισκεφθείτε το Sun Residence στη Χαλκιδική